RomânăEnglish

EventsÎn cadrul proiectului internațional „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: schimbul și promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, pe 30 septembrie 2020, la Muzeul Regional de Istorie din or. Comrat a fost vernisată expoziția foto-documentară „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”. Participanții la eveniment au comemorat victimele regimului totalitar-comunist, evocând trauma sovietizării în memoria colectivă produsă de represiunile politice, foametea provocată, deschiaburirea, deportările și colectivizarea forțată. S-a menționat experiența și realizările Lituaniei în domeniul edificării culturii europene a memoriei, în special, păstrarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și eroilor național care au luptat pentru Libertate. S-a consemnat necesitatea și importanța diseminării și promovării bunelor practici, implicarea tinerilor în aceste activități și transmiterea acestor mărturii către următoarele generații.În data de 24 septembrie 2020, la Muzeul de Etnografie din Sângerei au fost comemorați eroii rezistenței antisovietice din Lituania și Basarabia. Evenimentul a fost organizat cu prilejul vernisării expoziției foto-documentare „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953” a Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate a Poporului Lituanian (Vilnius). În cadrul evenimentului au fost invitați profesori școlari și reprezentanți ai administrației locale care au participat la o discuție despre necesitatea și utilitatea cunoașterii istoriei și combaterii miturilor propagandistice despre cel de-al doilea război mondial și începuturile lui. S-a remarcat că Pactul Ribbentrop-Molotov, cu anexele secrete, încheiat între două regimuri totalitare - nazist și sovietic, a avut efecte dezastruoase pentru Europa de Est. Războiul declanșat la 1 septembrie 1939 în scurt timp s-a transformat într-o deflagrație mondială. În 1945, nazismul german a fost înfrânt, războiul care a luat milioane de vieți s-a încheiat, nu însă și pentru Europa de Est, rămasă după război sub ocupație sovietică și dictatul regimurilor totalitar-comuniste instaurate de URSS. În Lituania, țară care avea experiența ocupației sovietice în perioada anilor 1940-1941 și a cărei populație deja cunoscuse adversitățile regimului sovietic, a izbucnit un război pentru restabilirea independenței.

În cadrul Adunării generale a colectivului din 9 decembrie 2019, în prezență reprezentanților MECC şi AŞM, candidații la funcția de director a Institutului de Istorie şi-au susținut proiectul managerial.În cadrul proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, în cetatea Soroca, pe 5 iulie, a avut loc vernisarea expoziției foto-documentare „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”. Expoziția prezintă publicului larg ororile regimului sovietic şi terorii staliniste prin mărturiile supraviețuitorilor, imaginile şi documentele colectate de cercetătorii și studenții antrenați în Programul de stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din R.S.S. Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953”. Expoziția va fi accesibilă publicului până pe 20 august 2020.

La 3 decembrie 2019 în cadrul Institutului de Istorie s-a întrunit ședința lărgită a Consiliului Științific al instituţiei în vederea audierii şi aprobării dărilor de seamă a subdiviziunilor pentru activitatea ştiinţifică desfăşurată pe parcursul anului 2019.

Rapoartele de dare de seamă despre activitatea științifică în cadrul proiectelor instituționale pe parcursul anului 2019 au fost prezentate de directorii de proiect academician Andrei EȘANU, conf. univ. dr. Gheorghe NEGRU, prof. univ. dr. hab. Ion ȘIȘCANU, conf. univ. dr. hab. Ana PASCARU. De asemenea au fost audiate rapoartele de activitate din cadrul proiectelor bilaterale (conf. univ. dr. Silvia CORLĂTEANU), a tinerilor cercetători (dr. Mihai ŢURCANU) şi de postdoctorat (dr. Virgiliu BÎRLĂDEANU).

RSSPublicată de Institutul de Istorie pe Luni, 16 noiembrie 2020LA CE AJUTĂ ISTORIA

Retorică întrebare și sigur fără rost!

Trăind fără Istorie rămâi în viață prost...

Cunoașterea trecutului nu este o plăcere -

Ea este o avere, pe care viața-ți cere

Să o cunoști... pentru a fi mai sus de alte mamifere!

Vlad MISCHEVCA