RomânăEnglish

În cadrul Institutului de Istorie, sub auspiciile Secției de Istorie Modernă, la 26 ianuarie 2021, orele 13.00 se organizează  masa rotundă consacrată împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Doritorii de a se înscrie cu intervenții pentru acest eveniment sunt rugați până vineri, 22 ianuarie 2021, să prezinte titlurile intervențiilor pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Evenimentul se va desfășura în format on – line, pe platforma Google Meet.


Comitetul organizatoric.

În ședința din 3 decembrie 2020 Academia Română a decernat premii pentru cele mai reprezentative creații științifice și culturale românești, realizate sau publicate în anul 2018.

Cercetătorii științifici de la Institutul de Istorie s-au învrednicit de:

Premiul „A.D. Xenopol” pentru lucrarea „Ȋn componenţa României Întregite. Basarabia şi basarabenii de la Marea Unire la notele ultimative sovietice”, autor - conf. univ. dr. hab. Nicolae ENCIU – directorul adjunct pe probleme de știință al Institutului de Istorie;

Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” pentru lucrarea „Legaţia română la Petrograd (1914-1918). Documente / La Légation roumaine à Pétrograd (1914-1918). Documents”, editori: conf. univ. dr. hab. Gheorghe E. COJOCARU – directorul Institutului de Istorie și dr. Eugen-Tudor SCLIFOS, cercetător științific superior la Institutul de Istorie.

Sincere felicitări autorilor și editorilor!

Lucrarea prezintă un catalog descriptiv, cu ilustrații, ale cărților identificate în biblioteca mănăstirii Japca și un studiu introductiv. Cadrul cronologic al cărților incluse în catalog cuprinde perioada 1723-2006. Centrele tipografice în care au fost tipărite cărțile sunt: București, Chișinău, Iași, Buda, Blaj, Rțmnic, Mănăstirea Neamț, Moscova, Lavra Kievo-Pecersk, Sankt-Petersburg, Klințî, Mănăstirea Cernica. Fiecare titlu este însoțit de imagini color.

RSSPublicată de Institutul de Istorie pe Luni, 16 noiembrie 2020LA CE AJUTĂ ISTORIA

Retorică întrebare și sigur fără rost!

Trăind fără Istorie rămâi în viață prost...

Cunoașterea trecutului nu este o plăcere -

Ea este o avere, pe care viața-ți cere

Să o cunoști... pentru a fi mai sus de alte mamifere!

Vlad MISCHEVCA

Institutul de Istorie, str. 31 August 1989, 82, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022-234-541 | e-mail: director@history.asm.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC