RomânăEnglish


Institutul de Istorie și Biblioteca Națională a Republicii Moldova au organizat la 20 septembrie 2018 Conferința științifică "Cartea românească veche – monument de cultură și spiritualitate (330 ani de la tipărirea Bibliei în limba română)", care a fost găzduită de Muzeul Cărții din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. În programul conferinţei s-au înscris cu comunicări opt cercetători ştiinţifici, care au abordat diverse subiecte ce ţin de istoria cărţii ecleziastice în spaţiul românesc.

Citeşte mai mult...


La 6 septembrie 2018 a fost lansată cartea Mai este acesta oare un filosof? Eseu despre Karl Marx, apărută la editura Cartea Românească. Evenimentul a fost organizat de Sectorul Filosofie al Institutului de Istorie în cooperare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova, al Academiei Române.

Autorul cărții Ion Militaru, cercetător științific I la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” a vorbit despre geneza acestei cărți ca proiect intelectual și despre necesitatea lansării ei, mai ales într-o zonă care a fost mult mai marcată de urmele pașilor lui Marx, Lenin, decât în Vestul Europei.

Citeşte mai mult...


Institutul de Istorie din Chişinău (Secția Istorie Contemporană) şi Institutul de Cercetări Socio-Umane “C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova al Academiei Române, în cooperare cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, au organizat la 3 septembrie 2018, conferința științifică „Identități colective și medii culturale în orizontul istoriei. Realizări, perspective în cercetările de antropologie istorică”.

Citeşte mai mult...Colaboratorii Institutului de Istorie (32 istorici) au participat în zilele de 29 august – 1 septembrie 2018 la lucrările Congresului Național al Istoricilor Români, Ediția a II-a, care s-a desfăşurat la Iași, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Institutul de Istorie de la Chișinău s-a numărat printre organizatorii acestui înalt for științific. Pe lângă comunicările prezentate în secţiuni, cercetătorii institutului au participat la câteva mese rotunde, au lansat mai multe volume de carte, iar acad. Valeriu Pasat a vernisat pentru cei peste 400 de participanţi expoziţia Faţetele stalinismului în Basarabia: documente, desene, memorii din Gulag ale unei basarabence.

Citeşte mai mult...

La 26 iunie 2018, Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a găzduit două evenimente importante în activitatea ştiinţifică a Institutului de Istorie - susţinerea publică a tezelor de doctor habilitat de către cercetătorii Maria DANILOV (CARTE ȘI CENZURĂ ÎN BASARABIA (1812-1917) şi Igor CERETEU (CARTEA ROMÂNEASCĂ VECHE ÎN ESTUL MOLDOVEI (sec. XVI-XIX).

Citeşte mai mult...

RSS
Institutul de Istorie, str. 31 August 1989, 82, Chişinău, Republica Moldova| tel.: (+373) 022-234-541 | e-mail: director@history.asm.md