RomânăEnglish

LansăriLa 20 iunie 2017, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chişinău a organizat lansarea albumului cartografic „DESCRIPTIO BESSARABIAE", autori prof. univ. dr. Adrian Năstase (coordonatorul volumului), E.S. domnul Mihai Gribincea, Ambasador al Republicii Moldova în România şi istoricul Ovidiu Dumitru.

Evenimentul de lansare, găzduit de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, l-a avut ca invitat special pe domnul Demir Dragnev, academician, consultant ştiinţific la Institutul de Istorie al AŞM.


Institutul de Istorie al AŞM a organizat la 29 septembrie 2016 lansarea volumului „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare”, Iaşi,  Editura Doxologia, 2016, 394 p., elaborată în comun de teologi, oameni de ştiinţă şi cultură din România şi Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de şedinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fiind moderat de Silvia Corlăteanu-Granciuc, dr. în istorie, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie al AŞM, Maica stareţă  a Mănăstirii Voroneţ  Irina (Pântescu);  academician Andrei Eşanu.Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Academia „Bolashak” din Kazahstan şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte, cu susţinerea Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a organizat la 7 septembrie 2016 lansarea lucrării „Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente”. Autori: Nurlan Dulatbekov, Octavian Ţîcu, Silviu Miloiu.

La 6 noiembrie 2014, în Sala Mică din Blocul central al AŞM, a avut loc lansarea volumului semnat de Ioan C. Popa - Destine frânte. Pagini despre românii din Est (1917-1954). Bucureşti, EDITURA ACADEMIEI ROMÂNE, 2014. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie al AŞM în colaborare cu Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM.

Lansarea volumelor V-XI din seria „Afaceri Orientale” ale istoricului Vadim Guzun

Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a găzduit în data de 6 mai 2014 Masa rotundă întitulată „Istoria interzisă în sec. XX” – în jurul recentelor lucrări ale istoricului Vadim Guzun, eveniment organizat de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Masa rotundă a avut ca invitaţi principali istoricii, profesorii şi cercetătorii acad. Andrei Eşanu, acad. Valeriu Pasat, mem. cor. Demir Dragnev, prof. Alexandru Moşanu, Gheorghe Cojocaru, Elena Negru, Nicolae Enciu, Anatol Ţăranu, Ion Şişcanu, Nicolae Fuştei, Pavel Moraru, Silvia Corlăteanu-Granciuc, Marius Tărâţă.

RSS
Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, str. 31 August 1989, 82, Chişinău, Republica Moldova| tel.: (+373) 022-234-541 | e-mail: director@history.asm.md